cagliari university

cagliari (ca) - italy

Location:

Cagliari (CA) - Italy

 

Date:

1991-1999

 

Client:

Università di Cagliari

 

Dimension:

200000 sqm

The group of buildings of the University of Cagliari is located North of the town over an area of 70 Ha along the Monserrato – Sestu road.

It is made up of a group of courts departing from a central axis into a comb-shaped pattern.  The organisational logic includes: the unification of the basic didactic equipment along the central axis, the distribution of advanced and research-oriented didactic equipment in the courts, the enucleation of a recreational and sporting facilities centre acting as a connection to the town.

 

The main settlement principles the project is based on are:Low height of the buildings, to create a high-density compact structure; Orderly growth;Linking of architectonic features to the environment (climate, materials, history); To preserve the view of the sea from the areas of activity.The central building concentrates the spaces intended for basic didactic functions and ordinary academic equipment.  The project portrays a pedestrian street with tree-lined terraces, connected by ramps and bordered on both sides by three-storey buildings including: classrooms and laboratories on the ground floor, seminar rooms and  smaller laboratories on the second floor.

These are connected to the libraries, located in bridge-like buildings that cross over the road, forming covered spaces in correspondence with the heads of the departmental buildings. The courts, built in terraces at different levels, accommodate the advanced didactics and research areas. The sides transversal to the central building contain the departments, while the margina side contains the “special extensions”: fixed utility stations, large installations etc.

 

The court contains all academic equipment (basic and advanced didactic facilities, research, special services) and they represent the module of the academic structure. Their aggregation makes up the Faculties, but the possible composition patterns are many and benefit from the cross-grid plan of paths and from academic hierarchies. The buildings dedicated to research are structured in three storeys, each corresponding to bottom-up differentiated functions. Heavy research laboratories are located in a platform on the ground floor. The second floor accommodates the "department services", connected by a specialised path that crosses the entire building structure. These include: libraries, meeting rooms, advanced teaching centres.

The Polyclinic fits into the main grid and is located along the two wings of the clinical departments, connected to it by walkways.  It has 1,070 beds.  The Polyclinic is made up of 4, four-storey linear buildings that open onto internal courts and are intersected by five specialised paths that break them up into 50-metre modules corresponding to 50 p.l.  The design pattern is in the Le Corbusier style.

<

 

>

follow us

2017© - Angelo Costa International Engineering Consultancy

Studio Costa Architecture